Michiel Houdijk

foto' s: © Michiel Houdijk 2012

We maken in huize Houdijk regelmatig een fenomenale Zeebaars in Zoutkorst.

Je koopt op de markt dan wel een gerespecteerde viswinkel een zeebaars (alternatief: dorade) van het formaat dat je aan cq op kan. In ons gezin (2 volwassenen + 3 kinderen) weegt het beest minimaal 1.25 kilo. Laat hem schoonmaken of doe het zelf. Ingewanden eruit, ontschubben, maar kop eraan laten zitten voor de wangetjes.
In de supermarkt schaf je twee kilo zout aan, een kartonnetje eieren, wat verse kruiden voor in de buik van de vis (rozemarijn of tijm of peterselie), twee citroenen en dat is het.

Je zet de oven aan op 200 graden Celsius.

Je vult de buik van de vis met het kruid naar keuze en een gesnipperde citroen. Je scheidt het eiwit van twee eieren. In een kom mix je de eiwitten met de twee kilo zout. Het eigeel dat je overhoudt heb je in dit recept niet meer nodig. Dan pak je een bakplaat, waarop je een laag zout legt, zodat de vis comfortabel op zijn zij kan komen te liggen. Nu bedek je de vis volledig met het resterende zout. Hij moet volledig bedekt zijn.

Bak 25 minuten in de voorverwarmde oven. Geef er een salade van bleekselderij of verse venkel bij. Schijfjes citroen. Wellicht een gepofte aardappel of wat gekookte rijst.

Wijnadvies: een lichtgekoelde pinot noir uit de Franse Elzas. Voor liefhebbers van wit: een Rias Baixas uit Spanje

© Michiel Houdijk 2012 / Creatief directeur Trichis communicatie en ontwerp

IN DE KEUKEN VAN is een project van Jeroen Allart © 2012