Melle de Boer

foto's: © Melle de Boer 2012

Bolognese saus. Lekker met pasta!

Die Italianen doen het zoals het moet ik doe het zo:
Bruin het gehakt een beetje in een koekenpan. Het hoeft nog niet te garen, de brokken gewoon een beetje aanbakken totdat het een mooie bruine kleur heeft.
Dit gehakt is natuurlijk het lekkerst als je een runderlap live door een slager door de gehaktmolen laat halen, maar het supermarktgehakt is ook prima. Ik doe altijd rundergehakt, dat half om half ziet altijd wat bleek.

Het gebruinde gehakt uit de pan halen en even op een bord af laten koelen.
Dan de zogenaamde battuto. Ik doe dit meestal met ui, selderij, knoflook en wortel. Snij ze goed fijn. Doe in de pan. Wat olie erbij en rustig glazig laten worden. Wat fijn gesneden ontbijtspek is ook lekker om mee te bakken, maar zeker niet noodzakelijk.
Doe er wat groene peper en wat zout overheen.

Als er iemand in de buurt is blus het dan af met wat wijn. Ik heb niet de indruk dat dit veel met de smaak doet maar het maakt wel indruk. De mensen denken dan 'goh, die kan er wat van' en als mensen dat denken smaakt het uiteindelijk ook lekkerder.
Het gebruinde gehakt kan nu bij de battuto, samen met een kwart fles rode wijn. Voeg nu ook een pakje en een blikje tomatenpuree toe, dat pakje kan ook vervangen worden door een tiental verse tomaten, maar zelf vindt ik die overblijvende opgekrulde velletjes nooit zo fijn.
Een blaadje laurier erbij en nu een uur of 3-4 laten sudderen. Zo nu en dan even roeren en proeven natuurlijk.

Wat vers geraspte parmezaan (niet van dat poederparmezaan) erop bij het serveren is lekker en oogt ook goed.

Tip: Maak meteen lekker veel. De saus is goed in te vriezen en kan natuurlijk ook als basissaus voor lasagne gebruikt worden.

Vergeet dan de bechamelsaus niet. Want bechamelsaus maakt van jouw lasagne een lekkere lasagne!
Eet smakelijk!

© Melle de Boer 2012 / Kunstenaar / Singer-songwriter Mowingclub

IN DE KEUKEN VAN is een project van Jeroen Allart © 2012