Benno Tutein Nolthenius

foto's: © Benno Tutein Nolthenius 2012

Toepasselijk en heerlijk. Ik heb er alleen nooit een foto van gemaakt.

Het is een veredelde Havermouttaart (die ik vanaf mijn zesde regelmatig maakte)

Recept Elfstedenkoek

500 gr zelfrijzend bakmeel
250 gram havermout
500 gram bruine basterdsuiker
400 gram (room)boter, langzaam laten smelten

Bovenstaande ingrediënten door elkaar roeren en op de ingevette en met meel bestrooide bakplaat leggen en aandrukken met de bolle kant van een lepel.

8 zure appels (goudreinetten) schillen en in stukjes snijden
125 gram rozijnen, eerst even weken
2 eetlepels suiker
2 theelepels kaneel
beetje citroensap
2 koffielepels bruine suiker
1 eetlepel custard
1 eetlepel bloem

Dit alles door elkaar roeren, op het beslag leggen en aandrukken.
Een ei kloppen en hiermee de taart bestrijken.
Bestrooien met amandelschaafsel

1 uur in het midden van een voorverwarmde oven op 150-175 graden bakken.

© Benno Tutein Nolthenius 2012 / Uitgever / Eigenaar en beheerder Galeries.nl

IN DE KEUKEN VAN is een project van Jeroen Allart © 2012