Yvette van Dael

foto' s: © Yvette van Dael 2012

Toen we hier kwamen wonen stond een grote keuken bovenaan mijn verlanglijstje. Koken wilde ik, vaak, veel en voor een gezellige tafel vol vrienden. In de afgelopen jaren kwamen veel favorieten voorbij. Jamie's vispotje, spinazietaart met walnoten, oosterse kip, garnalencurry. En niet te vergeten de scones, een overblijfsel uit de jaren dat ik ze in mijn theewinkel serveerde.
Maar hier past misschien beter een makkelijk recept: pompoen uit de oven. Ik maak 'm al jaren, maar kennelijk komen er meer op hetzelfde idee, want een variant stond onlangs in een blad!
Lekker met vis of kip, couscous, salade met feta en granaatappel of je eigen favoriet. Als wijn een vette chardonnay. Altijd lekker.

Je hebt nodig: 1 grote pompoen en nu ik het toch zelf mag opschrijven, graag een biologische. Venkelzaad, knoflook en mooie olijfolie.
Flinke hand gehakte koriander, goede mayonaise, bakje Griekse yoghurt.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Halveer intussen de pompoen, haal de pitten eruit en snijd het vruchtvlees met schil en al in repen van 2 cm dik. Wanneer de repen te lang worden, snijd je ze nog eens door. Het moeten een soort frieten worden.
Leg de pompoenrepen in een ovenschaal die het straks op tafel ook goed doet. Maal flink wat verse peper erboven, bestrooi met venkelzaad en flinters knoflook, besprenkel ruim met olie en lepel alles even goed door.

Schuif de schaal in de oven en bak 20 minuten op 200 graden of tot de pompoen gaar en knapperig is. Let op dat het niet te droog wordt; voeg anders nog wat olie toe. Klaar! Serveer met koriandermayonaise met wat yoghurt erdoor.

Eet smakelijk!

© Yvette van Dael 2012 / Tekst & Uitleg

IN DE KEUKEN VAN is een project van Jeroen Allart © 2012