Marcel T. A. Bosch

foto' s: © Marcel T. A. Bosch 2012

Franse stoofschotel met rundvlees.
voor 6 personen

Ingrediënten
3,5 dl droge witte wijn
2 el cognac
1 el wittewijnazijn
4 sjalotten,in ringen
4 wortels,in plakjes
1 teen knoflook,fijngehakt
6zwarte peperkorrels
4 verse takjes tijm
1 vers takje rozemarijn
2 verse takjes peterselie,plus extra ter garnering
1 laurierblaadje
zout
750 g. runderbraadstuk,in blokken van 2,5 cm
2 el olijfolie
800 g tomatenblokjes uit blik
250 g champigons,in plakjes
reepje sinaasappelschil,het wit verwijderd
50 g. ha,in reepjes
12 zwarte olijven

Doe wijn, cognac, azijn, sjalotten, wortels, knoflook, peperkorrels,
tijm, rozemarijn, peterselie en laurierblad in een kom en
voeg naar smaak zout toe.
Leg het vles in deze marinade en roer goed.
Dek de kom af met huishoudfolie en zet hem 8 uur
of een nacht in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 150 c. Neem het vlees uit de
marinade, laat het uitlekken en dep het droog met keukenpapier.
Bewaar de marinade.Verhit de helft van de olie in een grote,
vuurvaste ovenschaal. Roerbak het vlees in porties 3-4 minuten
op middenhoog vuur tot het bruin is. Schep het vlees met een
schuimspaan uit de schaal. Bak de rest van het vlees en voeg zonodig meer olie toe.

Doe al het vlees weer in de ovenschaal en voeg de tomaten met
het vocht, de chapigignons en reepje sinaasappelschil toe.
Zeef de marinade en voeg hem eveneens toe.Breng het geheel
aan de kook, dek de schaal af en zet hem 2 1/2 uur in de oven.

Haal de schaal uit de oven,voeg de ham en olijven toe en zet
de schaal nog eens 30 minuten in de oven. Het rundvlees moet
heel zacht worden. Verwijder de sinaasappelschil en serveer het
gerecht direct vanuit de schaal: garneer het met peterselie.

Bon Appetit !!

© Marcel T. A. Bosch 2012 / Fotograaf

IN DE KEUKEN VAN is een project van Jeroen Allart © 2012