Wink Witholt

foto: © Wink Witholt 2012

Zürcher geschnetzeltes

1 ui
200 gr. champignons
500 gr. Kalfs of runderschnitzel vlees
2 el. olie
2 el. boter
1 tot 2 el. meel
1.5 dl. witte wijn
2 dl. Runderbouillon
2 dl. Slagroom

Allereerst de bakoven op 80°C. voorverwarmen. Dan een ui hakken en champignons fijnsnijden in reepjes, evenals het vlees wat ook in reepjes gesneden dient te worden.

Het vlees en in de olie met zout en peper aanbraden en in een ovenschotel in de over 10 min nagaren.

De boter in de achtergebleven vleesvocht smelten. Dan de ui en glazig aanbraden en champignons toevoegen. Als de champignons naar wens gebakken zijn het meel gelijkmatig over de pan verdelen en goed roeren anders krijg je meelklonten. Vervolgens alles met de witte wijn blussen en onder goed roeren laten inkoken. Als de wijn tot de helft is ingekookt kan de bouillon en de slagroom worden toegevoegd.
Dan het geheel nog flink warm laten inkoken tot het een beetje gebonden is.
Tot slot het vlees toevoegen en met zout en peper naar gelieven kruiden en alles nog op temperatuur laten komen.

Dit gerecht wordt doorgaans gegeten met Rösti, of met Tagliatelle gaat ook goed samen.
Nog een Rösti recept

Rösti

3 4 vastkokende aardappenen per persoon
de aardappels laten koken tot ze net niet gaar zijn. Laten afkoelen tot ze koud zijn. Als de schil meegekookt is deze wegnemen en met een grove rasp raspen. De snippers kan je met zout en peper (standard) paprikapoeder, currypoeder, nootmuskaat etc etc. kruiden.
3 el boter in de pan op een hoog vuur verwarmen. Aardappelraspels in de pan en even kort laten aanbraden het geheel niet aandrukken. Dan het vuur reduceren en 8 tot 10 min laten bakken. Af en toe even de pan heen en weer schudden zodat het geheel niet aan de bodem van de pan blijft plakken.
Voor het omdraaien van de Rösti het geheel eerst even licht aandrukken en dan pas omdraaien. In de lucht of lekker veilig mbv een bord. Eventueel nog wat boter toevoegen als er te wijnig in de pan is. Deze kant ook ongeveer 10 min langzaam bakken.

© Wink Witholt

IN DE KEUKEN VAN is een project van Jeroen Allart © 2012