Jeroen Allart

Jeroen Allart

Allart

allart

\allart

foto' s: © Jeroen Allart 2012

Wat drinken we erbij?

Verse thee. Lastig. De thee dient niet in de keuken bewaart te worden, daar de kans bestaat dat het door een eventuele luchtvochtigheidsgraad gaat schimmelen. Bewaar de thee in het atelier. Dat is beter. Laat je niet misleiden door de blikken thee die in en boven het kastje staan, die zijn leeg. Vervolgens spoelt men de waterkoker uit, dat is wel zo verstandig, aangezien er soms oud water in zit, je weet maar nooit hoe oud. Schenk de waterkoker vol met vers water en zet deze aan. Duurt altijd net iets langer dan je denkt. Vaak vergeet ik dan weer dat ik de waterkoker heb aangezet, waardoor ik opnieuw de waterkoker aan moet zetten. Het is immers van groot belang dat men geen afgekoeld water gebruikt. Dat is voor groene thee, maar daar doe ik niet aan.

Dan is het zoeken naar een schoon kopje. Dat kan een probleem worden. Afwassen is niet altijd een optie, omdat er alleen koud water is en dat is vaak niet afdoende om de kopjes goed schoon te krijgen. Met het gekookte water wil het nog wel eens lukken, vandaar ook de oranje Handy fles. Dat is een zwitsers afwas merk. Die weten wel hoe je keuken spullen goed schoon kan krijgen.

Aangenomen dat er een schoon kopje is, giet men er het kokende water in. Vervolgens neemt men een vers theezakje. Losse thee is hier niet van toepassing. Te veel gedoe. Vaak neem ik Earl Grey of Lapsang Souchong van Twinings. Dit is naar mijn weten het enige merk dat deze rook-thee in handige builtjes verkoopt. Deze rook-thee is niet iedereens favoriet, heb ik gemerkt, maar dat doet niet terzake. Het theezakje minstens 5 minuten erin laten zitten anders krijg je slappe thee en dat is niet goed. Eventueel voor de zoetekou een schepje suiker erbij en even roeren.

Dat laatste veroorzaakt een vrolijk gerinkel dat ik er wel bij vind horen.

© Jeroen Allart / Kunstenaar

IN DE KEUKEN VAN is een project van Jeroen Allart © 2012